fredag 11 mars 2011

Elektricitetsvisan – en dyr historia



”Allt går ju med elektricitet,
elektriskt, det är nå't konstigt med det.
Elektriskt, det strömmar ju som ni vet
härs och tvärs igenom tråden.”

Det är inte bara nå’t konstigt med elektriciteten. Det är nå’ lurt också. Och det kan man ju fundera över.

Elektriciteten stod som själva sinnebilden för moderniseringen både i Sverige och annorstädes. Svenska järnvägar elektrifierades tidigt. Elektriciteten kallades för det vita kolet. När välståndet ökade och hemmen moderniserades blev kyl, och frysskåp, dammsugare och elspisar det som först anskaffades. Denna trend har fortsatt och medfört att svenskens elkonsumtion är bland Europas högsta. Nu rengör vi tänderna med hjälp av eltandborste. Elbilen väntar inom några år. Sedan 70-talet finns en mängd småhus som är eluppvärmda. Allt går ju med elektricitet!

”Den ena handen vet vad den andra gör” sjöng Blå Tåget 1972. Ebba Grön gjorde en cover på den 1980 under namnet ”Staten och kapitalet”. De flesta tänker nog på den sista titeln. Detta är det luriga med elmarknaden.

”Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt
staten och kapitalet, dom sitter i samma båt”


Det verkar faktiskt så på elmarknaden. En smet av skatter lägger lök på kapitalets feta lax. Svensken betalar, eller med Blå Tågets ord, ror så svetten lackar. Ett sätt att hålla värmen som kanske inte uppskattas av konsumenten. Kraftbolagen har övertaget på elbörsen och kan styra sin försäljning så de får högsta möjliga pris. Allt enligt Peter Rönnborg som är ekonom och forskare vid Handelshögskolan i Göteborg. Allt utan att bryta mot gällande regelverk.


Elmarknaden avreglerades 1996 under socialdemokratiskt styre. Marknaden kan, under förutsättning att den får klara spelregler och inte domineras av oligopol, hitta jämviktspriser. De politiska hoten mot kärnkraften har inte uppmuntrat ägarna till kraftverken att underhålla dessa. Skattetrycket har motiverats med att vi skall satsa på att spara el. Eftersom svensken är elberoende är detta svårt. Dessutom lever vi i trakter som om de inte värmdes av golfströmmen skulle vara obeboeliga. Mörkt och kallt.


Dags att Alliansen gör något åt elpriserna. Att vattenmagasinen i princip är tömda gör att inga prissänkningar är inom räckhåll ännu på ett tag. Ett krafttag på elmarknaden skulle ge centerpartiet en ordentlig skjuts i opinionen, vilket skulle komma hela Alliansen till godo. Så upp till kamp mot oligopolen, Maud Olofsson. Tror att Anders Borg gärna vill hjälpa till. Annars kanske våra väljare håller med Blå Tåget:


”Sida vid sida, tillsammans stryker dom fram.
Staten och kapitalet, två vargar fromma som lamm”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar