lördag 26 mars 2011

Anonyma elektriker


Läser ofta insändare. De är av skiftande kvalitet beroende av skribentens dagsform. Kverulanterna äro legio samt världsförbättrarna. Vegetarianerna är också flitiga vid tangentbordet. När man läser dessas alster så skrumpnar skinkan på frukostbrödet och smaken blir asklik. Men jag brukar repa mig och tänka på att grisen har gjort mer än sin plikt jämfört med hönan som levererat frukostägget. Hönan har ju bara gjort sitt jobb – lagt dagens ägg. Grisen har ju offrat sitt liv för min skinksmörgås. Skänker denne en tacksamhetens tanke och tar en ny tugga.

Men åter till insändarna. I dagens nummer av DN finner man en insändare med rubriken ”Det går att bli el-oberoende”. En blandning av vatten och vin innehållsmässigt men tyvärr mest vatten. Skribenten är idealist och går med en Quijotes frenesi till anfall mot väderkvarnarna. Med väderkvarnar förstås oligopolbolagen och politikerna. Lösningen är småskaligt producerad energi i egenregi. Fastighetsägare skall framställa egen elektricitet. En intressant tanke men tyvärr inte helt förankrad i verkligheten.

Vår lilla familj är elberoende. Elekticiteten behövs till matlagning, belysning och en uppsjö av andra verksamheter. Att vår hyresvärd kommer att tillgodose dessa elektrifierade behov är högst osannolikt.

För den som är beroende av alkohol finns AA, Anonyma Alkoholister. Man använder sig av det s.k. 12-stegs programmet enligt minnesotamodellen. Vi som är mycket elberoende får väl starta Anonyma Elektriker och ta fram ett 12-voltsprogram. Detta innehåller troligtvis mycket råkost och få stekar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar